mytastecz.com

čtvrtek 31. srpna 2017

Vegan na vandru #2 Pizza


I smradlaví cestovatelé, a navrch vegani, mají rádi pizzu... Recept pro dny, kdy nemáte v plánu žádné přesouvání nebo velký výlet, chcete si připadat civilizovaně a nacpat si pupíky! 😖


Ingredience:
  • mouka
  • olej
  • voda
  • rajčatové pyré/protlak
  • cibule, houby,...
  • koření
Příprava:

  • Postavte pec. Najděte velké ploché kameny, cihly - zapojte fantazii, jděte si pro materiál do řeky, na stavbu, do nějaké ruiny. A pak materiál poskládejte tak, aby vám vzniklo cosi jako pícka. Vrstvy: úplně dole oheň, plochý kámen nebo plech na pizzu, stříška. Nezapomeňte nechat na zadní straně ohniště nezazděné místo kvůli odvádění kouře. A taky nezapomeňte na to, že nějak musíte zvládnout dát dovnitř a ven pizzu. Pohoda, zábava 😃

  • Roztopte pec a jde se na těsto. Pokud necestujete autem nebo karavanem a nevezete sebou velkou mísu, musíte sehnat nějakou velkou nádobu. My našli kyblík. Ale možností je spousta: někoho poprosit, něco najít a vymýt nebo těsto pomalu a opatrně zadělávat na rovné, v rámci možností čisté ploše opravdu pomalým přikapáváním vody. Zbytek už je jednoduchá klasika, navíc vše tak nějak od oka a spořivě: vypracujeme těsto z mouky, vody a trochy oleje. Já vždy přilévám vodu postupně, nikdy nevím, kolik jí přesně je. Vypracujeme nelepivý bochánek a dáme těsto někam do chladu odpočinout. Mezitím znovu zatopíme v peci, ať se udělají uhlíky.


  • Omáčka: žádné mixované, pasírované, opět vařené a redukované sugo, ale ta nejjednodušší rajčatová omáčka. Já jen ohřála v rendlíku rajčatové pyré s oreganem, solí, česnekem a pažitkou. Asi by se nic nestalo ani kdybyste použili kečup, ajvar, ljutenicu, zakusku nebo jakoukoliv červenou omáčku, která se dá v okolí zakoupit.
  • A teď už jen vypracovat placky, potřít je omáčkou a poklást dostupnou nakrájenou zeleninou.
  • To možná nejtěžší může být dostat pizzu do pece, dá se použít polní lopatka, šikovný klacek, nějaký plech, víčko z ešusu, aluminiový tácek apod. Je třeba mít fantazii ☺
  • Pizzu dejte péct ve chvíli, kdy oheň tolik nehoří, spíš žhnou uhlíky a hlídejte, čekejte a kontrolujte, protože pečení může trvat 10 i 40 minut...
Dobrou chuť!



1 komentář:

  1. No ty jsi bohyně! Tohle nás při cestování vůbec nenapadlo. 😅 Super!

    Káťa a Přéma

    OdpovědětVymazat