Kuskus je úžasná věc, lehká v báglu, po uvaření nabude, takže se z ní dá hodně najíst. Ideál na cesty.
Kuskusem se na cestách živíme především tehdy, když se dostaneme k moři. Připravuji ho ve dvou variantách: "suchý" a "mokrý".
Ingredience na suchý kuskus:
- kuskus
- jakákoliv zelenina
- červená zeleninová omáčka. Snad každý přímořský stát má nějakou národní červenou zeleninovou omáčku, která se dá v té zemi levně pořídit. Jsou to různé ajvary, zakusky, ljutenice, pindjury...
Postup přípravy:
- Do ešusu nasypeme kuskus, jakoukoliv nakrájenou zeleninu a zalijeme vodou asi 1,5 cm nad kuskus, dáme vařit. Ve chvíli varu můžeme kuskus stáhnout z plamene a nechat pod pokličkou ještě asi 10 minut dojít.
- Promícháme se dvěma lžícemi rajčatové omáčky.
Ingredience na mokrý kuskus:
Jedná se vlastně o takovou prasáckou pseudopolévku. Ovšem na cestách můžete mít často zkažený žaludek a můžete zkrátka toužit po něčem, co vám připomene polévku...
- kuskus
- jakákoliv červená zeleninová polévka
Postup přípravy:
- Nasypeme kuskus do ešusu a zalijeme ho větším množstvím vody, přibližně v poměru 1:3.
- Přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut, poté přidáváme červenou omáčku, dokud se vám nebude zdát barva a chuť. Výsledek je velmi podobný instantní rajčatové polévce, ovšem sytější a prostší chemikálií.
Dobrou snadnou chuť!
PS.: Nenechávejte na pláži po sobě žádné odpadky, ale třeba zkuste opačný postup a vždy sebou nějaký ten vyplavený a zahozený brajgl odneste do civilizace.... ❤
my jsme jednou v nouzi zjistili, že není potřeba varu. stačí zaklaplý ešus v horkém písku na slunci :)
OdpovědětVymazatSuper :) jako Robinson Crusoe! :)
Vymazatmy jen zalévali horkou vodou a chvíli počkali. skvěle je brát nějaké koření. my měli kari. :D ovšem jíst celý týden kus kus s kari se rychle ojí. doporučuji vzít koření víc. :D
OdpovědětVymazaturčitě, taky super :) kari je nejlepší a hlad je takový kuchař, že se mi na cestách nic neojedlo :D jinak to koření jsme používali spíš v horách, u moře jsem kvůli horku na koření neměla ani chuť... :)
Vymazat