mytastecz.com

pátek 15. září 2017

Houbový závin


Záviny jsou mou oblíbenou rychlovkou, když mám chuť na něco dobrého. A protože je houbařská sezona, zkusila jsem houbovou a sírovcovou variantu. Obě jsou výborné! 💚
Ingredience:
  • asi 4 větší hříbky, masáky či jiné houby/ žampiony/ sírovec
  • 1 cibule
  • malý rajčatový protlak
  • listové těsto, veganské a za pár korun se dnes dá koupit takřka ve všech obchoďácích
  • olej
  • sůl, kmín, pepř, červená paprika, majoránka
Postup přípravy:

  • Uděláme si výlet do lesa, nasbíráme houby a nějaké ty odpadky, kterých se zbavíme v popelnici 😊
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a hodíme smažit do rozpáleného oleje. Mezitím očistíme a nakrájíme houby na tenké plátky a když cibule zesklovatí, přidáme je do pánve. Dusíme několik minut.
  • TIP: Houby radši tepelně zpracováváme na vyšší teploty a déle, např. modrák je bez dostatečné úpravy těžký a může nám z něj být špatně. I další mírně jedovaté houby, které by se mohly připlést do košíku, ztrácí při tepelném zpracování na síle.
  • Ke konci dušení tuto smaženici osolíme, opepříme, okmínujeme, zasypeme paprikou a majoránkou, krátce prohřejeme a dáme vychladnout.
  • Rozválíme (nebo jen rozmotáme koupené uvalené) listové těsto, pomažeme je protlakem a uprostřed rozprostřeme vychladlou "smaženici".
  • Těsto zabalíme do závinu a buď několikrát propícháme vidličkou nebo si předkrájíme štráfky široké asi 1,5 cm. Smícháme trochu oleje s mletou paprikou a závin tímto potřeme.
  • Pečeme asi 15 - 20 minut v troubě předehřáté na 180°C.
  • TIP: Narazíme-li na sírovec, výborně se do závinu hodí, můžeme pak použít nějakou kořenící směs, která se hodí ke kuřecímu masu, protože se rozhodně bude hodit i k sírovci!

Krásný den a dobrou chuť! 💚




Žádné komentáře:

Okomentovat