mytastecz.com

čtvrtek 24. srpna 2017

Vegan na vandru #1 Rýže s luštěninou


V létě jsem trochu cestovala. S krosnou, low budget, přes hory, moře i města. A protože jsem se už víckrát setkala s lidmi, kteří se nechtěli pouštět do veganství, ač s ním nějakým způsobem sympatizovali, právě proto, že se báli, jak by to zvládali v jiných než domácích podmínkách, rozhodla jsem se udělat krátkou sérii s typy na jídlo ve vandrovních podmínkách 🗻
Samozřejmě se nebude jednat o gastro výbuchy pro vaše chuťové pohárky (ačkoliv nám chutnalo na cestách COKOLIV jako božská mana), stejně tak fotky jsem se rozhodla zanechat v raw trampíkovské kvalitě. Poselství je, že i jako vegani se na cestách můžete najíst jednoduše a sytě tak, že budete míti dost sil kácet dříví a zdolávat horské vrcholy 💪
A teď už k našemu nejzákladnějšímu letnímu pokrmu: Kejda. Na co myslet při tvorbě takového jídla:
(Toto jídlo jsme si připravovali v karavanu, ve chvílích, kdy jsme se neustále přemisťovali pěšky, jsme se s luštěninami netahali.)

  • Vše, nejen luštěniny, namočit dopředu. Namáčení luštěnin je klasika, ale je výhodné předem namočit i obilovinu či rýži, protože tím zkrátíte dobu vaření, případně ušetříte plyn v bombě.
  • Luštěnina je základ. Dává PROTEIN, PROTEIN, PROTEIN (a ten mají lidi hodně rádi! 😁) Zasytí. 
  • Základní koření: kari, kmín, černá sůl. Kari udělá mňamku z čehokoliv. Kmín proti nadýmání, ano, tato jídla mohou nadýmat, což může být při dlouhém pochodu s utaženým bederákem velice nepříjemné. Černá sůl taktéž pomáhá proti nadýmání a jiným žaludečním nevolnostem. V létě a při větší fyzické zátěži, když se člověk potí, je třeba víc solit, jen je vhodné zvolit sůl zdravou, přírodní.
Příprava:
  • Předem namočenou luštěninu (v tomto případě hrách) dáme s kmínem vařit do měkka. Tip: Když už je luštěnina skoro měkká, můžete ji odstavit z plamenu, přikrýt ešus pokličkou a nechat ji dojít, ušetří se tím čas a plyn.
  • V druhém rendlíku na troše oleje osmahneme cibulku, můžeme-li si dopřát tento luxus, pokud ne, krok přeskočíme.
  • K cibulce přidáme rýži, kterou jsme si předem mohli, ale nemuseli namočit. Já dávala hrst normální a hrst divoké, zalijeme ji vodou a dáme vařit. Když je rýže měkká, přidáme spoustu kari, černou sůl, smícháme s luštěninou a je to.
Dobré zasycení! 


2 komentáře: