Zkombinovala jsem recept na dál z červené čočky s maminčiným receptem na čočku a je to moc dobré! लेंस
Ingredience:
- 250 g červené čočky
- 3 střední mrkve
- 1/4 celeru
- 2 cibule
- 500 ml rajčatového pyré
- 3 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru (asi velikost 2 stroužků česneku)
- olej
- 1 ČL sušeného koriandru
- 1 ČL koření masala
- 1 ČL kari koření
- 1 ČL kurkumy
- 2 ČL římského kmínu
- 1 ČL hořčičného semínka
- pepř
Postup:
- Ve větší hluboké pánvi rozpálíme olej, toho se nebojíme a nalijeme trochu víc - asi jako na smažení řízku.
- Cibule si nakrájíme na drobno a dáme smažit.
- Než cibule zesklovatí, nastrouháme mrkev a celer nahrubo, případně nakrájíme na drobno. Nasekáme také česnek a zázvor. Já si v tuhle chvíli ještě nadrtila v hmoždíři pepř s koriandrem.
- Když je cibulka osmažená, přidáme k ní česnek, zázvor a můžeme přidávat koření - začneme "semínkovatým" - římským kmínem, hořčičným semínkem, pepřem a drceným koriandrem. Necháme rozvonět. POZOR! Hořčičné semínko může začít střílet po celé kuchyni, je třeba cibulku s kořením neustále míchat nebo přiklopit poklicí. Nakonec přidáme práškové koření - masalu, kari a kurkumu, promícháme a vzápětí přidáme na pánev nakrájenou kořenovou zeleninu.
- Chvíli podusíme a přidáme ke směsi propláchnutou čočku, promícháme a podlijeme vroucí vodou. Vody by mělo být asi 1 cm nad směs, vaříme do změknutí asi 20 minut a vodu dle potřeby dolíváme.
- Nakonec nalijeme rajčatové pyré a necháme společně na ohni spojit asi minutu.
- Servírujeme s rýží, kuskusem, bulgurem nebo plackami.
Dobrou chuť! ♥
Mnam dal bych si :-) vyborna inspirace
OdpovědětVymazat