mytastecz.com

neděle 23. dubna 2017

Dál co dům dal


Zkombinovala jsem recept na dál z červené čočky s maminčiným receptem na čočku a je to moc dobré! लेंस



Ingredience:

  • 250 g červené čočky
  • 3 střední mrkve
  • 1/4 celeru
  • 2 cibule
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 3 stroužky česneku
  • malý kousek zázvoru (asi velikost 2 stroužků česneku)
  • olej
  • 1 ČL sušeného koriandru
  • 1 ČL koření masala
  • 1 ČL kari koření
  • 1 ČL kurkumy
  • 2 ČL římského kmínu
  • 1 ČL hořčičného semínka
  • pepř

Postup:
  • Ve větší hluboké pánvi rozpálíme olej, toho se nebojíme a nalijeme trochu víc - asi jako na smažení řízku.
  • Cibule si nakrájíme na drobno a dáme smažit.
  • Než cibule zesklovatí, nastrouháme mrkev a celer nahrubo, případně nakrájíme na drobno. Nasekáme také česnek a zázvor. Já si v tuhle chvíli ještě nadrtila v hmoždíři pepř s koriandrem.
  • Když je cibulka osmažená, přidáme k ní česnek, zázvor a můžeme přidávat koření - začneme "semínkovatým" - římským kmínem, hořčičným semínkem, pepřem a drceným koriandrem. Necháme rozvonět. POZOR! Hořčičné semínko může začít střílet po celé kuchyni, je třeba cibulku s kořením neustále míchat nebo přiklopit poklicí. Nakonec přidáme práškové koření - masalu, kari a kurkumu, promícháme a vzápětí přidáme na pánev nakrájenou kořenovou zeleninu.
  • Chvíli podusíme a přidáme ke směsi propláchnutou čočku, promícháme a podlijeme vroucí vodou. Vody by mělo být asi 1 cm nad směs, vaříme do změknutí asi 20 minut a vodu dle potřeby dolíváme.
  • Nakonec nalijeme rajčatové pyré a necháme společně na ohni spojit asi minutu.
  • Servírujeme s rýží, kuskusem, bulgurem nebo plackami.
Dobrou chuť! ♥

1 komentář: