Ingredience:
Z tohoto množství jsem získala něco málo přes 1 kg výra, takže vlastně napoprvé spíš doporučuji recept připravit z polovičního množství, kdyby vám třeba nešmakovalo.
- 0,5 kg sladkých brambor (1 větší batát)
- půl hrnku ovesných vloček
- 1 cibule
- 6 vrchovatých lžic lahůdkového droždí
- uzená paprika
- pepř
- sušený granulovaný česnek
- sušená cibule
- sůl dle chuti
- 10 g práškové rostlinné želatiny agar agar
Postup:
- Půl hrnku ovesných vloček dolijeme po okraj vodou a necháme alespoň hodinu nabobtnat.
- Uvaříme sladké brambory s cibulí (stejně jako normální brambory - ve vodě, oloupané, nakrájené na kostky).
- Ovesné vločky i s vodou, uvařené brambory a cibuli rozmixujeme s lahůdkovým droždím a veškerým kořením (nešetříme s ním, každého kromě pepře doporučuji minimálně polévkovou lžíci). Pokud je směs moc hustá, přidáme trochu vody, ve které se vařily brambory. Mixujeme, dokud směs nemá zcela hladkou konzistenci. V této fázi máme recept hodně podobný veganskému nachos sýru.
- V 0,5 litru vody rozpustíme 10 g agaru agaru a přivedeme k varu, za stálého míchání vaříme asi 2 minuty. Odstavíme z tepla a stále mícháme, když želatina trochu vychladne, přidáme ji do mixéru a mixujeme se směsí. Mně se vše do mixéru už nevešlo, tak jsem sýr šlehala s želatinou ručně metličkou a také se to dalo zvládnout 😊
- Přelijeme vše do misky, misek nebo formiček a dáme na několik hodin ztuhnout do lednice.
Výsledek
Sýr je konzistencí hodně podobný tavenýru a je opravdu velmi velmi sytý. Nejvíc mi chutnal na pizze a jako smažák (ono trojobalem a smažením se chuťově chtě nechtě vylepší kdeco). Příteli chutnal nejvíc zapečený v toustu - ale třeba pro mě byl takový toust příliš těžký. Za největší úspěch považuji už jen to, že se recept povedl a už teď mám v hlavě nápad, jak recept variovat a snad vylepšit příště.
Alchymii zdar a dobrou chuť!
omg, boží! :)
OdpovědětVymazatUž se chladí v lednici, tak jsem zvědavý. Jen mě tak napadlo, jestli by nešlo část vody nahradit olejem, třeba slít vodu z namočených vloček a dolít olej. Ať má sýr taky nějaký tuk. Asi příště zkusím.
OdpovědětVymazatUrčitě, taky mě to později napadlo, sýr se bude asi i víc lesknout :)
VymazatChystám se sýr vyzkoušet, jen jsem tak přemýšlela. Co trvanlivost? Jak dlouho tak zhruba vydrží jedlý? :)
OdpovědětVymazat5. den jsem sýr ještě jedla, ale myslím, že už byl lehce fermentovaný :D 3 dny budou ideál...
Vymazat