Já teda jako cukroví moc nejím, ale když jsem dnes ráno ochutnala, co jsem to rodince napekla, a málem se rozplynula, musím se o recept podělit. (Je to vlastně jednoduchý recept a nic nového pod sluncem, ale co už, veselé vánoce 💝)
Linecká kolečka
Ingredience:
- rostlinné máslo Alsan, 125 g
- hladká mouka, cca 200 g
- stévie, asi 8 PL
- hrst mletých vlašáků
- vanilka/vanilkové aroma
- citronová kůra
Postup:
- Změklé máslo vypracujeme s moukou, přidáme nejprve asi 150 g, zpracujeme, poté přidáme stévii, ořechy, vanilku, citronovou kůru (kořením jsem zrovna nešetřila, ale každý dle svých chutí), opět prohněteme a poté přidáváme mouku, dokud těsto nemá správnou konzistenci - těsto je měkké, kompaktní, nerozpadá se.
- Zabalíme do folie a necháme přes noc odležet.
- Poté válíme, vykrajujeme a pečeme 7-10 minut na 180°C.
- Vychladlé slepujeme marmeládou.
Čokoládová kolečka ala Esíčka
Ingredience:
- rostlinné máslo Alsan, 125 g
- hladká mouka, cca 200 g
- stévie, asi 8 PL
- hrst mletých vlašáků
- holandské kakao, 5 PL
- panák rumu/rumové aroma
Postup:
- Vypracujeme stejně jako linecká kolečka. Část těsta jsem vykrojila a slepovala také marmeládou, z části jsem dělala hromádky a doprostřed vmáčkla lískový ořech.
- Velká dobrota!
Kokosky
Ingredience:
- strouhaný kokos, 250 g
- kakaové máslo, čtvrt hrnku (lze nahradit kokosovým olejem)
- instantní kokosový nápoj (něco ve stylu zdravějšího zajíce, žel bohu jsem vyhodila obal)
- stévie, 5 PL
- ječná mouka, 2 vrchovaté PL
Postup:
- Rozpustíme kakaové máslo, smícháme vše dohromady, ječnou (nebo jinou) mouku si necháváme na konec kvůli zpevnění těsta.
- Vytvoříme na plechu na pečicím papíře hromádky, do některých jsem opět vmáčkla oříšky, a pečeme na 130°C asi 40 minut.
- Necháme vychladnout!
Hotovo! Easy business a stíhá se ještě před Vánoci 💃
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat