Před pár dny jsem zahlédla recept z choroše sírovce. Jelikož jsem ještě nedávno sbírala jen hřiby, modráky, křemenáče, klouzky a jedla jen žampiony (než jsem ochutnala superdobrůtky jako kotrč nebo smrž), byla jsem z jedlého choroše zcela u vytržení a potřebovala jsem za každou cenu recept vyzkoušet. Vesmír či co mi sírovce nahrál do cesty při první cestě do lesa! Juchů ❤
Řízek ze sírovce připomíná konzistencí i chutí kuřecí maso. Dva ze dvou strávníků potvrzují!
Ingredience:
- Sírovec žlutooranžový
- Polévkové koření/ bujonová kostka/ případně vývar nebo jiné oblíbené koření
- Hladká mouka
- Hraška
- Strouhanka
- Sůl, granulovaný česnek, prášková cibule, mletá paprika
Postup:
- Přečteme si vše o sírovci, koukneme na dostatek fotek, abychom měli jistotu, že nesbíráme a nevaříme nic zdraví nebezpečného! (Ačkoliv možnost záměny je prý minimální.)
- Vypravíme se na lov sírovce, ten roste na listnatých stromech či pařezech, nejčastěji na dubu nebo ovocných stromcích. Sbíráme pouze mladý měkký choroš, který strukturou, vůní a pohmatem připomíná klasické jedlé houby. Starší a tvrdší choroš je nejedlý a nedobrý!
- Sírovec omyjeme a nakrájíme na asi centimetrové plátky, odřezky, které vzniknou při tvarování ideálních řízků, nevyhazujeme, ale uděláme si z nich třeba guláš nebo smaženici 😊
- Řízky 20 minut povaříme v zeleninovém vývaru/ kostce/ s kořením (co zrovna je po ruce).
- Obalujeme klasicky v trojobalu: hladká mouka - těstíčko z hrašky - strouhanka a smažíme na oleji.
- Těstíčko z hrašky dělám vždy od oka a přidávám do něj koření (granulovaný česnek, cibuli a mletou papriku). Osvědčilo se mi spíš řidší těstíčko, jinak mi na obalované věci směs nedrží.
- ŘÍZKY SE KONZUMUJÍ HNED TEPLÉ, STUDENÉ UŽ PRÝ NEJSOU DOBRÉ.
Lovu zdar a dobrou chuť!
O sírovci:
Na lovu:
Vlevo horní a vpravo spodní část houby:
I za syrova připomíná řez strukturu kuřecího masa:
Žádné komentáře:
Okomentovat