mytastecz.com

pondělí 29. května 2017

Řízek ze sírovce


Před pár dny jsem zahlédla recept z choroše sírovce. Jelikož jsem ještě nedávno sbírala jen hřiby, modráky, křemenáče, klouzky a jedla jen žampiony (než jsem ochutnala superdobrůtky jako kotrč nebo smrž), byla jsem z jedlého choroše zcela u vytržení a potřebovala jsem za každou cenu recept vyzkoušet. Vesmír či co mi sírovce nahrál do cesty při první cestě do lesa! Juchů


Řízek ze sírovce připomíná konzistencí i chutí kuřecí maso. Dva ze dvou strávníků potvrzují!


Ingredience:

  • Sírovec žlutooranžový
  • Polévkové koření/ bujonová kostka/ případně vývar nebo jiné oblíbené koření
  • Hladká mouka
  • Hraška
  • Strouhanka
  • Sůl, granulovaný česnek, prášková cibule, mletá paprika


Postup:
  • Přečteme si vše o sírovci, koukneme na dostatek fotek, abychom měli jistotu, že nesbíráme a nevaříme nic zdraví nebezpečného! (Ačkoliv možnost záměny je prý minimální.)
  • Vypravíme se na lov sírovce, ten roste na listnatých stromech či pařezech, nejčastěji na dubu nebo ovocných stromcích. Sbíráme pouze mladý měkký choroš, který strukturou, vůní a pohmatem připomíná klasické jedlé houby. Starší a tvrdší choroš je nejedlý a nedobrý!
  • Sírovec omyjeme a nakrájíme na asi centimetrové plátky, odřezky, které vzniknou při tvarování ideálních řízků, nevyhazujeme, ale uděláme si z nich třeba guláš nebo smaženici 😊
  • Řízky 20 minut povaříme v zeleninovém vývaru/ kostce/ s kořením (co zrovna je po ruce).
  • Obalujeme klasicky v trojobalu: hladká mouka - těstíčko z hrašky - strouhanka a smažíme na oleji.
  • Těstíčko z hrašky dělám vždy od oka a přidávám do něj koření (granulovaný česnek, cibuli a mletou papriku). Osvědčilo se mi spíš řidší těstíčko, jinak mi na obalované věci směs nedrží.
  • ŘÍZKY SE KONZUMUJÍ HNED TEPLÉ, STUDENÉ UŽ PRÝ NEJSOU DOBRÉ.
Lovu zdar a dobrou chuť!

O sírovci:



Na lovu:


Vlevo horní a vpravo spodní část houby:


I za syrova připomíná řez strukturu kuřecího masa:





Žádné komentáře:

Okomentovat