mytastecz.com

neděle 16. dubna 2017

Velikonoční sekaná s kopřivami a bramborový salát



Vlastně ani nevím, co se jí na Velikonoce. Ale řekla jsem si, že by to mělo být slavnostní (tzn. bramborový salát, sekaná nebo něco v trojobalu) a mělo by toho být hodně. Kopřivy patří k celému jaru

Sekaná s kopřivami

Ingredience:

-z tohoto množství uděláte hostinu pro 7-8 lidí.

  • 3 hrsti kopřiv
  • 1 hrst sójových bobů
  • 1 hrst čočky
  • 1 hrst bílých fazolí
  • 1 hrst cizrny (nebo 4 hrsti jakékoliv luštěniny)
  • 2 hrsti sojového granulátu
  • 6 plátků toustového chleba
  • čtvrt hrnku lněného semínka
  • čtvrt hrnku chia semínek
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • pažitka
  • mouka na dohuštění (použila jsem pohankovou celozrnnou)
  • 3 bobkové listy
  • několik kuliček nového koření
  • majoránka
  • sušená bazalka
  • pepř
Postup:
  • Zajdeme si natrhat na neznečištěné místo mladé kopřivy. Pořádně je propláchneme (mohou zůstat namočené přes noc, aby je opustili broučci, pavouci a jiné breberky).
  • Přes noc namočíme všechny luštěniny (čočka, sójové boby, cizrna, fazole), ráno vodu slijeme, dolijeme novou a dáme směs vařit. Vaříme cca hodinu do změknutí, poté slijeme přebytečnou vodu a luštěniny rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši.
  • Do hrnku nasypeme lněné a chia semínka cca do poloviny a hrníček dolijeme vodou. Za pár minut se utvoří gel.
  • Sojový granulát dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením, vaříme asi 20 minut bez pokličky, aby se vypařovala voda. Když je jí asi 1 cm nad granulát, hrnec odstavíme, vybereme koření a bobkový list. Nakrájíme toustový chleba na kostičky a přidáme ke granulátu, promícháme.
  • Nakrájíme cibuli, česnek a pažitku nadrobno a přidáme ke granulátu s toustovým chlebem, směs spojíme s umixovanými luštěninami.
  • Kopřivy spaříme v cedníku horkou vodou (přestanou pálit), nasekáme a přidáme do směsi.
  • Nyní přidáme i gel a koření - asi hrst majoránky, sušenou bazalku a pepř.
  • Směs pořádně promícháme a dle potřeby přidáme mouku, aby měla směs správnou konzistenci.
  • Na vymazaném plechu tvarujeme šišky sekané a dáme péct asi na hodinu do trouby předehřáté na 180°C (samozřejmě můžeme použít formu na sekanou). (Asi po 20 minutách pečení sekanou pokapeme olejem.)
Bramborový salát

Ingredience:
  • asi 1,5 kg brambor
  • 3 mrkve
  • 1/4 celeru
  • malá plechovka hrášku
  • 5 větších kyselých okurek
  • asi 400 ml sojového jogurtu (já použila take it veggie z Kauflandu)
  • asi 7 PL plnotučné hořčice
  • 1 PL kurkumy
  • 1 PL černé soli
  • pepř
Postup:
  • Uvaříme brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a promačkáme přes dělátko na salát.
  • Oloupané mrkve a celer nakrájíme na malé kostičky a vaříme asi 15 minut do změknutí. Slijeme a přidáme k promačkaným bramborám.
  • Ke směsi přidáme dále na kostky nakrájené okurky a hrášek, jogurt, hořčici, koření, důkladně promícháme, několikrát ochutnáme kvůli dochucení a dáme na několik hodin odležet do lednice.
Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat