Vlastně ani nevím, co se jí na Velikonoce. Ale řekla jsem si, že by to mělo být slavnostní (tzn. bramborový salát, sekaná nebo něco v trojobalu) a mělo by toho být hodně. Kopřivy patří k celému jaru ✿
Sekaná s kopřivami
Ingredience:
-z tohoto množství uděláte hostinu pro 7-8 lidí.
- 3 hrsti kopřiv
- 1 hrst sójových bobů
- 1 hrst čočky
- 1 hrst bílých fazolí
- 1 hrst cizrny (nebo 4 hrsti jakékoliv luštěniny)
- 2 hrsti sojového granulátu
- 6 plátků toustového chleba
- čtvrt hrnku lněného semínka
- čtvrt hrnku chia semínek
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- pažitka
- mouka na dohuštění (použila jsem pohankovou celozrnnou)
- 3 bobkové listy
- několik kuliček nového koření
- majoránka
- sušená bazalka
- pepř
Postup:
- Zajdeme si natrhat na neznečištěné místo mladé kopřivy. Pořádně je propláchneme (mohou zůstat namočené přes noc, aby je opustili broučci, pavouci a jiné breberky).
- Přes noc namočíme všechny luštěniny (čočka, sójové boby, cizrna, fazole), ráno vodu slijeme, dolijeme novou a dáme směs vařit. Vaříme cca hodinu do změknutí, poté slijeme přebytečnou vodu a luštěniny rozmixujeme tyčovým mixérem na kaši.
- Do hrnku nasypeme lněné a chia semínka cca do poloviny a hrníček dolijeme vodou. Za pár minut se utvoří gel.
- Sojový granulát dáme vařit s bobkovým listem a novým kořením, vaříme asi 20 minut bez pokličky, aby se vypařovala voda. Když je jí asi 1 cm nad granulát, hrnec odstavíme, vybereme koření a bobkový list. Nakrájíme toustový chleba na kostičky a přidáme ke granulátu, promícháme.
- Nakrájíme cibuli, česnek a pažitku nadrobno a přidáme ke granulátu s toustovým chlebem, směs spojíme s umixovanými luštěninami.
- Kopřivy spaříme v cedníku horkou vodou (přestanou pálit), nasekáme a přidáme do směsi.
- Nyní přidáme i gel a koření - asi hrst majoránky, sušenou bazalku a pepř.
- Směs pořádně promícháme a dle potřeby přidáme mouku, aby měla směs správnou konzistenci.
- Na vymazaném plechu tvarujeme šišky sekané a dáme péct asi na hodinu do trouby předehřáté na 180°C (samozřejmě můžeme použít formu na sekanou). (Asi po 20 minutách pečení sekanou pokapeme olejem.)
Bramborový salát
Ingredience:
- asi 1,5 kg brambor
- 3 mrkve
- 1/4 celeru
- malá plechovka hrášku
- 5 větších kyselých okurek
- asi 400 ml sojového jogurtu (já použila take it veggie z Kauflandu)
- asi 7 PL plnotučné hořčice
- 1 PL kurkumy
- 1 PL černé soli
- pepř
Postup:
- Uvaříme brambory ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a promačkáme přes dělátko na salát.
- Oloupané mrkve a celer nakrájíme na malé kostičky a vaříme asi 15 minut do změknutí. Slijeme a přidáme k promačkaným bramborám.
- Ke směsi přidáme dále na kostky nakrájené okurky a hrášek, jogurt, hořčici, koření, důkladně promícháme, několikrát ochutnáme kvůli dochucení a dáme na několik hodin odležet do lednice.
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat