mytastecz.com

středa 1. března 2017

Rajská omáčka



Rajskou jsem nikdy zrovna nemusela, když si ji však přítel vyžádal k svátku, musela jsem se k tomu postavit čelem, recept jsem odcukrovala, odjíškovala a nakonec chutnalo moc i mně...



Tipy:

  • Recept jsem vylepšila o sušené šípky, které výborně nahradí cukr.
  •  Protože mi bylo vždy proti srsti dlouhé vyvařování, zahušťování a další vaření, dokud jídlo neztratí vše dobré, co v něm bylo, trochu jsem proházela klasický postup přípravy - nejprve jsem pasírovala a až pak přidala rajčatové pyré, které jsem jen prohřála.
Ingredience:

500 ml pasírovaných rajčat
2 malé protlaky
2 cibule
Hrst sušených šípků
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
8 kuliček pepře
cca lžíce třtinového cukru dle chuti
špetka tymiánu
špetka soli
1 lžíce bramborového škrobu
1 lžíce oleje

Postup:

Rozpálíme si v hrnci olej a osmahneme v něm nadrobno nakrájené cibule. Když zesklovatí, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, tymián a šípky, necháme chvilku rozvonět a zalijeme přibližně 3/4 litrem horké vody. Necháme vařit bez pokličky asi 20 minut. Přibližně v deci studené vody rozmícháme lžíci škrobu - používám na to malou sklenku od marmelády jako šejkr - vlijeme do hrnce a vaříme dalších 10 minut.

Vývar přecedíme, vrátíme na plotnu, přilijeme pasírovaná rajčata, protlaky, ochutnáme a dle potřeby osolíme a osladíme.

Podáváme například s nasucho opraženým tempehem a knedlíkem nebo těstovinami.

Dobrou chuť.









Žádné komentáře:

Okomentovat